La Civil

De Mexicaanse drugsoorlog voelbaar maken zonder te vervallen in actieclichés? Langzaam de spanning opdrijven in een aangrijpend thrillerdrama, over een moeder die als een leeuwin voor haar kind vecht? La Civil doet het allemaal en nog veel meer.

In deze Belgisch-Roemeens-Mexicaanse coproductie probeert een moeder, Cielo (indringend vertolkt door de Mexicaanse actrice Arcelia Ramírez), haar ontvoerde tienerdochter terug te krijgen uit de handen van een drugskartel. De vrouw ziet geen andere uitweg dan met de hulp van haar overspelige echtgenoot Gustavo het gevraagde losgeld op te hoesten. Maar zelfs dan laten de kartelleden haar dochter niet vrij. Op hulp van de corrupte ordediensten hoeft ze evenmin te rekenen. Dus neemt Cielo het recht in eigen handen.

REGIE: TEODORA ANA MIHAI; GENRE: DRAMA; MET: ARCELIA RAMÍREZ, ÁLVARO GUERRERO, JORGE A. JIMENEZ; 2021; BELGIË, MEXICO, ROEMENIË; 2U15; SPAANS GESPR. NED. ONDERTIT.

PRIJZEN

Op het Filmfestival van Cannes heeft La Civil de Audacity Award (Prijs voor Durf) gewonnen in de sectie Un Certain Regard.

Ze namen de Golden Lynx mee op het New Directors/New Films Festival voor Beste Speelfilm. In Hamburg won Teodora Ana Mihai de Political Film Award.

PERS

"De rauwe authenticiteit van deze op feiten gebaseerde fictiefilm, zonder melodramatische kunst­ grepen, verraadt de achtergrond van de cineaste als documentairemaakster.( ...) Hier zetten wij onze sombrero voor af." (HUMO)

“Het is net de mix aan stijlen, invalshoeken, toonwissels, blutsen en builen waaraan La Civil zijn langzaam hypnotiserende kracht ontleedt.” (KNACK FOCUS)

“La Civil is een film die er niet voor terugdeinst om het geweld recht in zijn dode ogen aan te staren.” (DE STANDAARD)