Le Bleu du Caftan

Halim is al heel lang getrouwd met Mina. Samen runnen ze een traditionele kaftanwinkel in de medina van Salé, Marokko. Mina staat vooraan in de shop als verkoopster en Halim vervaardigt als kleermaker de stoffen achteraan in de winkel. Hoewel ze naar de buitenwereld toe het perfecte echtpaar lijken, leeft het koppel met een diep geheim…

Wanneer Mina ernstig ziek wordt en Halim een jonge, nieuwe leerling ontvangt, rijst de vraag naar de toekomst van hun huwelijk, maar ook naar het geluk van Halim. Verenigd in hun liefde, zoeken ze samen naar een manier om hun angsten onder ogen te komen.

REGIE: MARYAM TOUZANI; GENRE: FICTIE ; MET: LUBNA AZABAL, SALEH BAKRI, AYOUB MISSIOUI; 2022; MAROKKO; 1U58; ARABISCH GESPR. NED. FR. ONDERTIT.

PRIJZEN

In Cannes werd Le bleu du caftan met een staande ovatie ontvangen en won hij de Fipresci Prijs in het Un Certain Regard-programma. Regisseur Maryam Touzani won de Don Quixote Award op het Tromso International Film Festival. De film won op het Göteborg Film Festival in de Internationale Competitie. In Chicago won Maryam Touzani de Silver Hugo in de categorie Beste Regisseur. In Athene gingen ze naar huis met de Publieksprijs en met de Greek Film Critics Association Award. Lubna Azabal won de Prijs voor Beste Actrice op het Valladolid International Film Festival. In Marrakech werd de film bekroond met de Juryprijs, in Vancouver met de Publieksprijs.

PERS

“Poëtische mijmeringen, zintuiglijke close-ups en de ingetogen vertolkingen maken deel uit van het prachtige weefsel van dit meesterwerkje.” (HUMO)

“In een warme fotografie brengt de maakster met zorg de kwetsbaarheid van de onderlinge verhoudingen in beeld. Een sfeer van geheimhouding en sensualiteit drijft subtiel de spanning op.” (DE STANDAARD)