Les Filles d'Olfa

Tunesisch regisseur Kaouther Ben Hania blijft markante films maken. Na The Man Who Sold His Skin zweeft ze bij deze tussen fictie en documentaire, om zo te begrijpen waarom mensen, jong en oud, radicaliseren. Olfa is de moeder van vier meisjes. Op een dag verdwijnen haar twee oudste dochters.

Regisseur Kaouther Ben Hania vertelt het verhaal van de verdwijning samen met Olfa, haar twee overgebleven dochters en professionele acteurs. Een intieme vertelling vol hoop, verzet en verdriet over botsende werelden en wat het is om moeder of zus te zijn.

REGISSEUR: KAOUTHER BEN HANIA; GENRE: FICTIE, DOCU; MET: HEND SABRI, OLFA HAMROUNI, EYA CHIKHAOUI; 2023; FRANKRIJK, TUNESIË, SAOEDI-ARABIË, DUITSLAND; 1U47; ARABISCH GESPR. NED. FR. ONDERTIT.

PRIJZEN

De film won de prijs voor Beste Documentaire op het Filmfestival van Cannes. Ze kregen een Speciale Vermelding op het Chicago International Film Festival. Op het Filmfestival in Denver werden ze bekroond met de Maysles Brothers Award voor Beste Documentaire. Op de Gotham Awards wonnen ze de prijs voor Beste Documentaire. In Munich konden ze de Arri/Osram Award mee naar huis nemen voor de Beste Internationale Film. Ze namen de Juryprijs mee naar huis op het Philadelphia Film Festival voor Beste Speelfilm. Regisseur Kaouther Ben Hania won de Juryprijs op het Brussels International Film Festival.

PERS

“Elk beeld is meticuleus gecomponeerd, met perfect uitgekiende belichting en reflecties in ramen en spiegels. (...) Het resultaat is een bevreemdende, maar ook fascinerende metafilm.” (DE STANDAARD)

"Levendig en intens." (DE MORGEN)

"Fascinerend." (KNACK FOCUS)

"Intieme, aangrijpende, inzichtelijke en unieke film." (BRUZZ)