Mariam met nagesprek
Sponsor: Het Roze Huis Antwerpen

De Roma vertoont i.s.m. Het Roze Huis Antwerpen een film over een LGBTQIA+ thema: Mariam van de Palestijns-Amerikaanse regisseuse Reem Jubran.

Mariam is een ode aan Zaid, een opgesloten jonge Arabisch-Amerikaanse tiener die te maken heeft met een boze vader, zorgt voor zijn grootvader die lijdt aan de ziekte van Alzheimer, maar ook worstelt met het begrijpen van zijn identiteit, zijn plicht jegens zijn familie, angst voor afwijzing en de onmogelijkheid van acceptatie van zijn familie en cultuur. Wanneer Zaid verneemt dat zijn grootmoeder vroeger danseres was, verklaart dit veel voor hem: dansen en optreden zit hem in het bloed. 

In de Arabische wereld wordt dansen of buikdansen als beroep sinds het begin van de twintigste eeuw afgekeurd. Hoewel danseressen en actrices werden geprezen om hun filmische optredens in Egyptische films en als beroemdheden werden beschouwd, werd dansen door de gewone mens als schandalig en fataal voor de familiereputatie beschouwd. Het was ook gebruikelijk in films dat mannelijke personages zich als vrouwen verkleedden. Dit werd als komisch, leuk en onschuldig beschouwd, maar alleen binnen de wereld van de fictieve cinema. Het patriarchaat in de samenleving heeft te veel tegenstrijdige normen met zich meegebracht, waaronder de schaamte in dansen en mannen die zich als vrouw verkleden.

Na de filmvertoning houden we een panelgesprek om zo de vloer te openen voor discussie en verdieping. Moderator Olave Basabose gaat in gesprek met Mohammed Kassab, een jonge queer uit Palestina en Jaouad Alloul, kunstenaar en ondernemer.