Michel en de handen op zijn huid

Deze documentaire zal vertoond worden in aanwezigheid van maker Irma Wijsman en enkele van de protagonisten: Merel van den Beld, Sam Lemmens, Valesca Plett en Willem Veenboer.

In 2014 werd bij acteur en regisseur Michel van Dousselaere een zeldzame vorm van progressieve afasie geconstateerd, een hersenaandoening waardoor zijn spraakvermogen stilaan verdween en waardoor hij fysiek aftakelde.

De documentaire Michel en de handen op zijn huid gaat over vier bijzondere, jonge mensen en de impact die het langdurig verzorgen van Michel op hun jonge leven heeft gehad. Zorg verlenen op jonge leeftijd heeft hen verrijkt. Een bijzondere ervaring die zij koesteren. Andersom gaf hun aanwezigheid de mogelijkheid om voor Michel zorg op maat te organiseren, op een manier die bij hem paste.

De documentaire is een persoonlijk verslag van de reis die zijn weduwe Irma Wijsman samen met Merel, Sam, Valesca en Willem maakte met als einddoel het uitstrooien van de as. Tijdens de autorit naar Spanje en een pittige bergwandeling voeren ze gesprekken, waarin naar voren komt hoe sterk en kwetsbaar Michel was in de laatste jaren van zijn leven. En hoe je op een andere manier kan omgaan met een ziek persoon. Wat betekent het om iemand in zijn waarde te laten tijdens een hartverscheurend ziekteproces? En hoe heeft de route die zij aflegden, geleid tot de band die Irma en de jonge mensen tot op de dag van vandaag diep verbindt?

In deze tijd waarin de zorg enorm onder druk staat en we de menselijke maat lijken te verliezen, laat deze documentaire een ander geluid horen. Een geluid van liefde en vriendschap, over wederkerigheid tussen jong en oud. Over leven en dood en afscheid nemen.

REGIE: IRMA WIJSMAN; GENRE: DOCUMENTAIRE; MET: MICHEL VAN DOUSSELAERE, MEREL VAN DEN BELD, SAM LEMMENS, VALESCA PLETT, WILLEM VEENBOER; STEM MICHEL: DIRK VAN DIJCK; 2024; BELGIË; 1U; NEDERLANDS GESPR.

FOTO: STEPHAN VANFLETEREN