Minari

Filmmaker Lee Isaac Chung haalde de inspiratie voor dit ontroerend en teder familieportret uit zijn eigen jeugd als zoon van Koreaanse immigranten in het rurale Arkansas in de jaren 80. Emile Mosseri voorzag deze betoverende film van een al even charmante soundtrack.
De familie Yi verhuist van California naar Arkansas. In het spoor van de verhuiswagen vangen moeder Monica, vader Jacob, dochter Anne en hun klein zoontje David een eerste glimp op van hun nieuwe woonst. Waar Monica enkel een krakkemikkige caravan op een afgelegen lap grond ziet, plant Jacob het eerste zaadje van zijn grote droom: brood op de plank brengen voor zijn gezin door Koreaanse groenten te kweken.

REGIE: LEE ISAAC CHUNG; GENRE: FICTIEFILM; MET: STEVEN YEUN, YERI HAN, YUH-JUNG YOUN; 2021; VS; 1U55; ENGELS, KOREAANS GESPR. NL ONDERTIT.

PRIJZEN

Yuh-Jung Youn won de Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol op de Academy Awards, alsook werd ze bekroond met een Bafta Film Award én ze mocht ook de Screen Actors Guild Award mee naar huis nemen. Op het Sundance Film Festival werden ze bekroond met zowel de Jury- als Publieksprijs. Ze wonnen de Golden Globe voor Beste Buitenlandse Speelfilm. Op de Austin Film Critics Association sleepte de film meerdere prijzen in de wacht, die voor Beste Regisseur, Beste Vrouwelijke Bijrol, Beste scenario, Beste Buitenlandse Film, Beste Ensemble en Beste Film. In Denver kreeg de film de Publieksprijs en Steven Yeun werd bekroond met de Acteerprijs. De Prijs voor Beste Scenario ging in Dublin naar Minari, alsook in Florida…..

PERS

“Youn - een grote ster in Zuid-Korea - zorgt in dit warme migratiedrama vol poëtische details voor de hevigste emoties: van lach- tot huilbuien. De zonnige beelden, vaak vanop kinderhoogte gefilmd, verraden de nostalgische blik van een regisseur die uit zijn eigen jeugdervaringen put. Maar dit verhaal over dromen en tegenslagen heeft een universele weerklank.” (DE MORGEN)

“… een ontroerende parel als Minari, over een Koreaans gezin dat gaat boeren in the middle of nowhere in Arkansas.” (DE STANDAARD)

“Een topper uit de Koreaanse keuken, want Yuh-Jung Youn won als eerste Koreaanse een Oscar voor haar bijrol in dit drama dat in de VS dé verrassing van het filmjaar werd.” (HUMO)