Mo* Talks Kiest de wereld voor oorlog of vrede?
Sponsor: MO* magazine

Hoe verandert de wereld door de oorlog in Oekraïne en het oplaaiende geweld in Israël/Palestina? Dat is de centrale vraag die MO*journalist John Vandaele zich stelt. Hij gaat in gesprek met journalisten, hulpverleners en experten en maakt de balans op.  

In het eerste deel van de avond praten we over de impact van de oorlog in Oekraïne zelf. Met de Oekraïense activiste Kseniia Shurayeva, die in Roemenië een school oprichtte voor Oekraïense vluchtelingen en MO*journalist Pieter Stockmans praten we over de humanitaire situatie en hoe het land heel snel zelf de hulpverlening uitbouwde. Met freelance journalist Arnaud De Decker die regelmatig bericht vanuit het oorlogsgebied, onder andere voor Het Laatste Nieuws, spreken we over de aard van de oorlogsvoering en over hoe de lokale bevolking de militaire en humanitaire inspanningen ondersteunt.

In het tweede deel van de avond verdiepen we ons in de geopolitieke gevolgen van de oorlogen en kijken we of vrede en internationale samenwerking nog mogelijk zijn met professor internationale politiek Sven Biscop, verbonden aan de UGent en het Egmont Instituut, Annemarie Gielen, bewegingswerker bij vredesorganisatie Pax Christi Vlaanderen en MO*journalist Pieter Stockmans.