Monster

Als het gedrag van haar zoontje Minato verandert, houdt Saori zijn leraar Michitoshi verantwoordelijk. Ze stormt de school binnen en eist onmiddellijk uitleg. Maar naarmate het verhaal zich verder ontvouwt, komt de waarheid langzaam boven water.

REGIE: HIROKAZU KORE-EDA; GENRE: FICTIEFILM; MET: SAKURA ANDÔ, SHIDÔ NAKAMURA, MITSUKI TAKAHATA; 2023; JAPAN; 2U06; JAPANS GESPR. NED. FR. ONDERTIT.

PRIJZEN

Op het Filmfestival Cannes wonnen ze de Eerste prijs voor Beste Scenario én ze mochten ook de Queer Palm mee naar huis nemen. Monster werd bekroond met de Gold Q-Hugo op het Chicago International Film Festival. In Stockholm werden ze bekroond met de Fipresci Prijs voor Beste Film en in Vancouver met de Publieksprijs.

PERS

“Hirokazu Kore-eda (Shoplifters) laat je van de ene verbazing in de andere vallen met Monster. Dat is een mysterieuze puzzel die diep ontroert wanneer alle stukjes op het einde in elkaar klikken.” (DE MORGEN)

“Japanse grootmeester pleit voor mededogen in film die met perspectieven speelt.” (DE MORGEN)

“Een ingenieus fragiele film.” (DE STANDAARD)

“Fijnzinnige empathische, wijze schets van mens & samenleving.” (KNACK FOCUS)

Monster begint als thriller maar verandert in een coming-of-age en dat verloopt niet zonder slag of stoot.” (DE VOLKSKRANT)

“De complexe vertelstructuur is slechts schijn, want in zijn essentie is Kore-eda’s jongste film net beklijvend eenvoudig. Monster laat zich ontmaskeren als een ­gevoelige coming of age, warmbloedig en meeslepend van inborst. Voor horrorfanaten die louter op de titel vertrouwen, is het vast een nachtmerrie.” (DE STANDAARD)