Nelly & Nadine

In 2007 ontdekte regisseur Magnus Gertten filmarchieven uit 1945. Op de filmbeelden arriveren overlevenden uit Duitse concentratiekampen in het Zweedse Malmö. Eén van hen is Nadine Hwang. Zo stootte hij op het onwaarschijnlijke levensverhaal van Nelly en Nadine. Op kerstavond 1944 ontmoet ze de Brusselse Nelly in het concentratiekamp Ravensbrück. Ze worden op slag verliefd.

Door de oorlog scheiden hun wegen, maar de liefde voor elkaar houdt hen overeind. Wanneer ze elkaar na de oorlog terugvinden, besluiten ze om België te verruilen voor Venezuela, waar ze gaan samenwonen. Hun liefdesrelatie houden ze noodgedwongen geheim.

Het wonderlijke verhaal van Nelly & Nadine wordt verteld vanuit het standpunt van haar kleindochter Sylvie, die het, net als haar moeder, de dochter van Nelly, moeilijk heeft om de geaardheid van haar oma te plaatsen. Sylvie duikt in de persoonlijke archieven van haar grootmoeder en onthult het ontroerende liefdesverhaal van Nelly en Nadine.

REGIE: MAGNUS GERTTEN; GENRE: DOCUMENTAIRE; STEM: ANNE COESENS, BWANGA PILIPI; 2022; BELGIË, NOORWEGEN, ZWEDEN; 1U32; ENGELS, FRANS, SPAANS, ZWEEDS GESPR. NED. FR. ONDERTIT.

PRIJZEN

Op het filmfestival van Berlijn won regisseur Magnus Gertten de Juryprijs voor zijn film Nelly & Nadine.

PERS

“Het kleurgebruik is adembenemend. Het contrast tussen het grijs-wit van het verleden en de diep verzadigde beelden van het heden is spectaculair.” (DE MORGEN)

“Hij geeft daarmee niet alleen eerherstel aan Nelly, Nadine en hun monumentale liefde, maar ook aan alle anonieme slachtoffers op archiefbeelden, alle naamloze helden uit het verzet, alle grote liefdes die achter een façade moesten plaatsvinden." (DE STANDAARD)

“Hun liefdesverhaal zou in elke vorm enigszins aangrijpen. Gertten brengt het tot volle bloei met deugdelijk onderzoek, de noodzakelijke tact en veel filmische finesse.” (FOCUS KNACK)