Nr. 10

Geestig, ongemakkelijk, luguber. Al ruim dertig jaar maakt Alex van Warmerdam films die licht onwerkelijk voelen en niet op één genre vast te pinnen zijn. In zijn tiende speelfilm, die de Amsterdamse regisseur simpelweg Nr. 10 doopte, komen allerlei facetten uit zijn oeuvre samen. Opnieuw combineert hij elementen uit het thrillergenre met zwarte humor, maar nu gaat hij nog een stapje verder. In interviews drong de regisseur erop aan vooraf zo min mogelijk te verklappen, maar toch al dit: Alles begint in het theater, een veelbetekenende plek waar verhalen worden verteld en rollen worden gespeeld. Günter, die de kost verdient als toneelacteur, werd als vierjarige gevonden in de Duitse bossen en groeide op in een pleeggezin. Vier decennia later is zijn leven normaal: hij acteert, brengt tijd door met zijn dochter Lizzy en heeft een verhouding met een getrouwde vrouw. Over zijn verleden heeft hij zich nooit iets afgevraagd. Tot hij op een brug wordt aangesproken door een vreemde man die slechts één woord in zijn oor fluistert.

REGIE: ALEX VAN WARMERDAM; GENRE: THRILLER, ZWARTE KOMEDIE; MET: TOM DEWISPELAERE, HANS KESTING, FRIEDA BARNHARD; 2020; NEDERLAND; 1U40; NEDERLANDS GESPR. FRANS ONDERTIT.

PERS

“De Hollandse evenknie van de gebroeders Coen. Er is geen maffere, meer donderkomische wereld dan die van Alex van Warmerdam.” (DE STANDAARD)

“Het plezier schuilt er hem net in om uzelf over te leveren aan de verbeeldingskracht van de regisseur.” (HUMO)