Open Monumentendag

In 1928 liet Jean Baptist Romeo een film- en feestzaal bouwen naar ontwerp van architect Alfons Pauwels. Door de oprichting van een toneeltoren en een podium met zijtoneel konden er naast filmvoorstellingen ook concerten en revues doorgaan. In 1958 nam Georges Heylen van het Rex-imperium de zaal over. In de jaren 1970 was het één van Belgiës rock en poptempels, maar in 1982 moest zaal Roma de deuren sluiten voor het publiek.

Na jarenlange leegstand planden lokale cultuurliefhebbers in 2002 om De Roma te heropenen en de zaal opnieuw een culturele invulling te geven. Tegelijk wilden ze een hefboom zijn in de herwaardering van de wijk. Honderden vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in om de zaal terug gebruiksklaar te maken. Hoewel de renovatie nog niet was voltooid, opende de zaal in mei 2003 opnieuw de deuren. Drie jaar lang wisselde een succesvol zomerprogramma af me een winter van verdere herstellingen en vernieuwingen. Dit jaar viert De Roma haar twintigjarige bestaan.

Een groot hart is er niet enkel voor het gebouw, maar ook voor de rijke geschiedenis van de film- en variétézaal. Allerhande artefacten en machines werden met zorg bewaard en ontsloten in de oude filmprojectiecabine die is ingericht als minimuseum.

Sinds 2007 is deze volksschouwburg terug een heel jaar open voor de meest uiteenlopende culturele activiteiten. De werking draait nog steeds grotendeels op vrijwilligers. De Roma kan rekenen op meer dan 650 vrijwilligers die zich op regelmatige basis inzetten. Het vergroot de betrokkenheid van de buurtbewoners en is één van de sterktes van De Roma.

Dit jaar blaast De Roma 20 kaarsjes uit. Al twintig jaar wordt de majestueuze zaal aan de Turnhoutsebaan in Borgerhout met hart en ziel gerund. Al twintig jaar kan je er terecht voor concerten, filmvertoningen, dansnamiddagen, gespreksavonden en nog veel meer.

Het hele verhaal is nu ook gedocumenteerd in ‘De Roma - Het Verhaal’. Rijkelijk geïllustreerd en boordevol anekdotes, interviews en verhalen van achter de schermen geeft dit prachtige boek een unieke kijk op De Roma. Van bij het ontstaan in 1928 tot aan het verval en de sluiting in de jaren tachtig. Met als kers op de taart de glorieuze heropening in 2003 en de 20 succesjaren die erop volgden.

Tijdens Open Monumentendag vertellen onze gidsen je graag het verhaal van hún Roma in geuren en kleuren. En je kan een kijkje nemen in ons mini-museum: de oude projectiecabine die waarheidsgetrouw ingericht is zoals het er begin jaren 50 uitzag. Ten slotte kan je deze dag tickets voor het nieuwe seizoen aan kortingsprijs kopen. We zorgen voor allerlei lekkers zoals soep, taart en broodjes.