Perfect Days

Yakusho speelt de eenzame, dienstbare zestigplusser Hirayama, die de schitterende openbare toiletten in Tokio schoonhoudt. Dat is voor hem niet zomaar een baantje: hij stelt eer in zijn werk, boent van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat dat het een lieve lust is en kijkt met een spiegeltje onder de rand of hij niks vergeten is. Als hij in zijn bestelbusje van toilet naar toilet rijdt, luistert Yakusho naar een van zijn talrijke cassettes met muziek van Lou Reed, The Velvet Underground, Van Morrison, Otis Redding en Patti Smith.

 

Maar de komst van zijn nichtje maakt duidelijk dat zijn leven toch niet zo simpel is als het lijkt … Deze diep ontroerende film werd opgenomen in slechts zeventien dagen. Een poëtische reflectie over het vinden van schoonheid in de alledaagse wereld om ons heen.

 

REGIE: WIM WENDERS; GENRE: FICTIEFILM; MET: KÔJI YAKUSHO, YUMI ASÔ, TOKIO EMOTO; 2023; JAPAN, DUITSLAND; 2U03; JAPANS GESPR. NED. FR. ONDERTIT.

 

PRIJZEN

Hoofdrolspeler Kōji Yakusho won in Cannes de Prijs voor Beste Acteur en de film haalde ook de Prijs van de Oecumenische Jury binnen.

 

PERS

“Geen moment sentimenteel en toch uitermate gevoelvol: Perfect Days is een ontwapenend kleinood van Wim Wenders, de Duitser van meesterwerken als Paris, Texas en Der Himmel über Berlin, die laat zien dat hij op zijn 78ste nog lang niet uitverteld is.” (DE STANDAARD)