Plus que jamais

Niets is zo vervelend als verteld worden hoe dapper je bent. Het is maar een van de rake en eerlijke observaties in Emily Atefs sublieme drama over een stervende jonge vrouw - en over afscheid nemen op eigen voorwaarden.

Hélène lijdt aan een longziekte die haar beetje bij beetje dichter bij de dood brengt. Toch wil ze een zo normaal mogelijk leven leiden met haar echtgenoot Mathieu, tot ze beslist zich te ontdoen van de sociale normen en de verwachtingen van haar naasten. Hélène laat alles achter om de Noorse berglucht op te snuiven.

REGIE: EMILY ATEF; GENRE: DRAMA; MET: VICKY KRIEPS, GASPARD ULLIEL, BJØRN FLOBERG; 2022; DUITSLAND, FRANKRIJK, LUXEMBURG, NOORWEGEN; 2U02; FRANS, ENGELS GESPR. NED. ONDERTIT.

PERS

“Het aangrijpende Plus que jamais gaat over de wil om te leven en de kracht om te sterven.” (DE VOLKSKRANT)
“De film is vooral verankerd in het perspectief van de terminaal zieke Hélène. Dat geeft de kijker de gelegenheid om te zien dat Vicky Krieps zonder meer een van de beste actrices van het moment is.” (DE VOLKSKRANT)
“Dat is uiteindelijk het pleidooi dat Plus que jamais wil maken: de stervenden hebben het recht om dood te gaan zoals zij dat willen, ook als dat hun nabestaanden pijn doet.” (FILMKRANT)
“De hoofdrol in Plus que jamais wordt gespeeld door Vicky Krieps, maar het is vooral ook de film van de Franse acteur Gaspard Ulliel – hij speelt Helène’s partner Mathieu. Het is de laatste film die Ulliel voltooide voordat hij begin dit jaar op 37-jarige leeftijd om het leven kwam bij een ski-ongeluk. Dat feit hangt als een rouwsluier over de film. Het hoopvolle verzet van Ulliels personage tegen de naderende dood van zijn vrouw is des te prangender in de wetenschap dat de acteur er nu zelf niet meer is.” (FILMKRANT)