Promising Young Woman

Cassie leidt een schijnbaar eentonig leven. Ooit was ze een veelbelovende geneeskundestudente, maar na een mysterieus incident stopte ze met haar opleiding. Nu woont ze bij haar ouders en werkt ze overdag in een onopmerkelijk koffiehuisje als barista. ’s Avonds houdt ze er echter een uitzonderlijke hobby op na. Dan trekt ze haar stoute schoenen en haar meest stijlvolle outfit aan, doet ze alsof ze zich bijna bewusteloos drinkt, en wacht ze tot een ‘bezorgde, vriendelijke kerel’ haar mee naar huis neemt. Wanneer ze eens thuis aangekomen toch bloednuchter blijkt te zijn, beleven de mannen de schrik van hun leven. Afrekenen met toxische mannen houdt haar op de been, tot een onverwachte ontmoeting haar de kans geeft om het verleden recht te zetten.

REGIE: EMERALD FENNELL; GENRE: FICTIEFILM; MET: CAREY MULLIGAN, BO BURNHAM, ALISON BRIE; 2020; VS, VK; 1U53; ENGELS GESPR. NED. ONDERTIT.

PRIJZEN

Naast een schare aan andere prijzen wist Promising Young Woman de Oscar voor Beste Originele Scenario binnen te rijven. Regisseur Emerald Fennell (die als actrice recent nog de jonge Camilla Parker Bowles vertolkte in The Crown) schreef dan ook een gedurfd en origineel scenario voor haar baanbrekende regiedebuut. Niet geheel verrassend, want als schrijfster voor de serie Killing Eve had Fennell al bewezen dat ze niet-alledaagse vrouwen met een verrassend sterke wilskracht kan neerzetten.

PERS

"De filmische goesting spat ervan af." (FOCUS KNACK)
"Emerald Fennell levert met Promising Young Woman een van de meest verrassende films van het jaar af, en leidt Carey Mulligan naar het hoogtepunt van haar acteercarrière." (DE MORGEN)
"Fennell weet je zodanig te verrassen dat de film dagenlang blijft nazinderen." (VERTIGO)
"Verassende vrouwelijke wraakthriller." (TROUW)
"Een film die ons a hell of a good time én een louterende veeg uit de pan bezorgde." (HUMO)
“Wraak verpakt in snoeppapier.” (DE VOLKSKRANT)
"Een verdomd entertainende film, met veel komische overdrijvingen." (HET NIEUWSBLAD)