Riceboy Sleeps

Alleenstaande moeder So-Young brengt haar puberzoon Dong-Hyun groot in de buitenwijken van Canada. Hoewel ze voortdurend wordt geconfronteerd met culturele uitdagingen, is ze ervan overtuigd dat het leven hier meer te bieden heeft dan in Zuid-Korea.

 

Maar Dong-Hyun wordt steeds nieuwsgieriger naar zijn Koreaanse afkomst en in het bijzonder naar zijn overleden vader. Als ze door onverwachts nieuws terugkeren naar Zuid-Korea, komen ze eindelijk weer in aanraking met hun roots en is het tijd om trauma’s uit het verleden onder ogen te komen.

 

REGIE: ANTHONY SHIM; GENRE: FICTIE; MET: CHOI SEUNG-YOON, ETHAN HWANG, DOHYUN NOEL HWANG; 2023; CANADA; 1U47; ENGELS, KOREAANS GESPR. NED. FR. ONDERTIT.

 

PRIJZEN

Riceboy Sleeps won op het Vancouver International Film Festival de Publieksprijs en de prijs voor Beste Canadese Speelfilm.  Op het Toronto International Film Festival won Anthony Shim de Platform Prize en op de Toronto Film Critics Association Awards ging de film aan de haal met de Rogers Award voor Beste Canadese Film. In Dan Diego werden ze bekroond met de Publieksprijs en de prijs voor Beste Speelfilm. Op het Filmfestival in Marrakech won Choi Seung-yoon de prijs voor Beste Actrice. In de Internationale Competitie op het Durban International Film Festival wonnen ze de prijs voor Beste Film en won Choi Seung-yoon opnieuw in de categorie Beste Actrice. In Minneapolis won de film de Publieksprijs. Op de Canadian Screen Awards mochten ze de prijs voor Beste Scenario mee naar huis nemen. Ze wonnen ook in Glasgow, op het Seattle Asian American Film Festival, het Windsor International Film Festival, …

 

PERS

“Familiale offers brengen, het zit diep ingebed in de Zuid-Koreaanse cultuur en welt op in verscheurende cinema. Na Minari werpt deze Riceboy Sleeps zijn licht.” (DE STANDAARD)

 

Riceboy Sleeps is geen autobiografie maar wel erg een persoonlijke film over de zoektocht naar identiteit en verbinding.” (DE MORGEN)

 

“Wondermooi. [...] Dat de film fantastisch werkt – zonder ooit het melodramatische pad op te gaan – heeft zeker te maken met de authenticiteit van Shims verhaal en zijn doordachte regie.” (VERTIGO)

 

“Een film met vooral veel zin voor vorm, authenticiteit en een groot genereus hart voor outsiders tegen wil en dank. Een raak geobserveerd moeder-zoonportret.” (FOCUS KNACK)

 

"Riceboy Sleeps ontroert dankzij de liefdevolle band tussen de Zuid-Koreaanse moeder en zoon in Canada." (DE VOLKSKRANT)