Rif 58-59: Briser le silence

“Wanneer de geschiedenis niet wordt doorgegeven, heeft de volgende generatie geen begrip van de de pijn en de ellende die in de ogen van hun ouders zit”

Deze onafhankelijk documentaire, geregisseerd en geproduceerd door Tarik El Idrissi, toont een verhaal dat decennialang werd verzwegen. Van 1958 tot 1959 ondergingen de bewoners van het Rif-gebergte, in het Noorden van Marokko, zware repressie. Zij waren in opstand gekomen tegen de nieuwe onafhankelijke Marokkaanse staat. ‘De revolutie van de boeren’ wilde de centralisatie van de macht door het koningshuis en de vernietiging van hun eigen politieke, sociale en economische structuren tegengaan. Prins Hassan II kwam recht tegenover Adbelkarim El Khettabi te staan. El Khettabi had van 1921 tot 1927 de onafhankelijke Rif-Republiek (Arrif) gesticht na een felle strijd tegen Spaanse kolonisten, maar zijn Riffijnse leger verloor uiteindelijk de strijd tegen het Franse leger. In 1958-1959 leidde hij het nieuwe Riffijnse verzet vanuit zijn ballingschap in Caïro, maar zijn handlangers in Marokko werden opgepakt en gefolterd, of keerden nooit meer terug. Deze praktijken zorgden decennialang voor een diepe angst en een oorverdovende stilte in de Rif-regio.

Na meer dan 50 jaar komen verschillende mannen en vrouwen voor de camera getuigen. Eindelijk mogen ze in de Marokkaanse rechtstaat van vandaag hun verhaal vertellen en krijgen ze erkenning voor de schending van hun mensenrechten.

De inleiding wordt gegeven door freelancejournalist – schrijver – columnist – vertaler, drs. Mohamed Amezian. Hij heeft meegewerkt aan de documentaire en geeft inzicht over de huidige toestand van Rif als gevolg van de gebeurtenissen in 58-59.

REGIE: TARIK EL IDRISSI; GENRE: DOCU; FARFIRAFILMS, MAROKKO; 2014; 0U72; TMAZIGHT, DARIJA, SPAANS, FRANS GESPR., ENGELS ONDERTIT.