Rose

Een Deens feelgood drama van regisseur Niels Arden Oplev. Hij baseerde het scenario deels op zijn eigen ervaringen en koos voor een Deense sterrencast met Lene Maria Christensen (The Legacy), Søren Malling (Borgen) en een glansrol voor Sofie Gråbøl (The Killing).

Inger is schizofreen en woont in een inrichting. Door de juiste hoeveelheid medicatie en het mijden van te veel prikkels, kan zij een redelijk normaal leven leiden. In de herfst van 1997 nemen haar zus Ellen en diens man Vagn Inger mee op een busreis naar Parijs. Tijdens de trip maakt Inger geen geheim van haar conditie, maar niet alle medereizigers kunnen aanvankelijk haar eerlijke, soms wat grofgebekte uitspraken waarderen. Eenmaal aangekomen in Parijs blijkt Inger een verborgen agenda te hebben en betrekt ze iedereen bij de zoektocht naar een belangrijk persoon uit haar verleden.

REGIE: NIELS ARDEN OPLEV; GENRE: FICTIE, KOMEDIE; MET: SOFIE GRÅBØL, LENE MARIA CHRISTENSEN; 2022; DENEMARKEN; 1U46; DEENS, FRANS GESPR. NED. FR. ONDERTIT.

PRIJZEN

Op het Filmfestival van Oostende won Rose de Publieksprijs. In Denemarken werd Sofie Gråbøl bekroond als Beste Actrice en Lene Maria Christensen als Beste Vrouwelijke Bijrol op de Bodil Awards (de belangrijkste Deense Filmprijzen uitgereikt door de Danish Film Critics Association).

PERS

“Het warme, menselijke en soms hilarisch ongemakkelijke Rose toont dat geluk kan schuilen in heel kleine stapjes vooruit.” (DE TELEGRAAF)

“Het hart zit overduidelijk op de juiste plek.” (DE VOLKSKRANT)

“Feelgoodfilm Rose is als Intouchables, maar dan met schizofrenie.’ (NRC)