Roter Himmel

Een klein vakantiehuis aan de Baltische kust. De dagen zijn warm en het heeft al weken niet geregend. Leon en Felix zijn er naartoe gekomen om de zomer door te brengen, al neemt Leon zichzelf als jonge schrijver veel te serieus om te genieten.

 

De vrienden delen het vakantiehuis onverwacht met Nadja, een jonge vrouw die wel met volle teugen geniet van zon, zee, zand en de liefde. De uitgedroogde bossen om hen heen beginnen te branden, net als hun emoties: geluk, lust en liefde, maar ook jaloezie en wrok. Ondertussen branden de bossen. En heel snel zijn de vlammen daar.

 

REGIE: CHRISTIAN PETZOLD; GENRE: FICTIE; MET: PAULA BEER, ENNO TREBS, JONAS DASSLER; 2023; DUITSLAND; 1U43; DUITS GESPR. NED. FR. ONDERTIT.

 

PRIJZEN

Op het Filmfestival in Berlijn werd de film bekroond met de Zilveren Beer.

 

PERS

"Een onweerstaanbare film (...). Luchtig als een briesje, speels als een stoeipartij. En toch intelligent zonder pretentie." (DE STANDAARD)

 

“Met zijn nieuwe speelfilm waagt Christian Petzold, grootmeester van de Duitse ascetische cinema, zich met voelbaar plezier op lichtvoetig terrein.” (DE VOLKSKRANT)

 

Roter Himmel start met een bedrieglijke lijzigheid, maar wordt gaandeweg een erg ontroerend drama. (HUMO)

 

“Het lijkt ook alsof hij met deze film een nieuwe weg inslaat: zoveel zelfspot en ironie zagen we niet eerder in een film van deze doorgaans toch erg brainy regisseur. Dat maakt Roter Himmel, in Berlijn met de Zilveren Beer voor de Grote Juryprijs bekroond, fris en onbevangen.” (NRC)