Saint-Nicolas est socialiste Met inleiding door David Leloup en Karl van den Broeck
Sponsor: i.s.m. Apache

De langspeeldocumentaire 'Saint-Nicolas est socialiste' schetst de politieke strijd in Saint-Nicolas, een Luikse gemeente waar de socialisten al meer dan honderd jaar het bestuur uitmaken. De documentaire kaart de maatschappelijke problemen aan die gepaard gaan met weinig transparante besturen, en de uitdagingen van lokale klokkenluiders om gehoord te worden. Een problematiek dat niet enkel tot de gemeente Saint-Nicolas beperkt blijft, maar herkenbaar is voor de inwoners van Antwerpen en Vlaanderen.

De Roma organiseert deze avond in samenwerking met de onderzoeksjournalisten van Apache en de Vrienden van Apache. Apache is een onafhankelijk nieuwsmedium dat de vragen stelt die commerciële mediabedrijven uit de weg gaan. De Apache-onderzoeksjournalisten nemen de tijd om onderbelichte zaken bloot te leggen:

'De onderzoeksjournalisten van Apache komen in hun werk jammer genoeg vaak situaties zoals in Saint-Nicolas tegen, waar het lokale bestuur geen oog heeft voor de opmerkingen van kritische buurtbewoners, milieuorganisaties, de geëngageerde oppositie of kritische media. Regisseur David Leloup maakt met zijn documentaire ook duidelijk waarom onafhankelijke media zoals Apache nodig zijn.'

In 2020 won de documentaire de 'Grand Prix' en de Publieksprijs op het Internationaal filmfestival in Brussel.

Regisseur David Leloup en Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck leiden de film in.