Saint Omer

Voor haar eerste fictiefilm baseerde Alice Diop zich op twee verhalen: de Griekse tragedie van Medea, de vrouw die haar twee kinderen vermoordde om wraak te nemen, en het waargebeurde proces tegen Fabienne Kanou die in 2013 haar dochter ombracht.

Centraal in Saint Omer staat Rama, een journaliste die aan een boek werkt over Medea en binnenkort moeder wordt. De vragen die daarmee gepaard gaan, doen haar afzakken naar het proces van Laurence Coly, een Senegalese vrouw die haar pasgeboren dochter verdronk. De haast onvatbare daad van de vrouw roept allerlei ongrijpbare geesten uit Rama's eigen verleden op - vragen rond oorsprong en opvoeding, en of ze zelf geliefd en gewenst was door haar moeder.

Saint Omer is een goudeerlijke en onwankelbare film over de twijfels die met het moederschap gepaard gaan én over het latente en aanhoudende racisme in Frankrijk. Atypisch in z'n genre, maar mogelijks het spannendste rechtbankdrama in jaren.

REGIE: ALICE DIOP; GENRE: RECHTBANKDRAMA; MET: GUSLAGIE MALANGA, KAYIJE KAGAME, THOMAS DE POURQUERY; 2022; FRANKRIJK; 2U02; FRANS GESPR. NED. ONDERTIT.

PRIJZEN

Saint Omer was de winnaar van de hoofdprijs op Film Fest Gent, hoofdprijs voor de Beste Film. In Chicago mochten ze de Silver Hugo mee naar huis nemen voor Beste Scenario. In Palm Springs won Alice Diop in de categorie van Aanstormend Talent. In Sevilla werd de film bekroond met de eerste prijs voor Beste Scenario en Beste Film. In Venetië wonnen ze de Grote Juryprijs Silver Lion, alsook won Alice Diop in de categorie Beste Debuterende Film.

PERS

“Geen enkele cinefiel kan objection, your honor roepen tegen het indringende rechtbankdrama Saint Omer.” (KNACK FOCUS)
“Diop legt met haar ambitieuze reconstructie in een beweging de brede vooringenomenheid van de westerse maatschappij bloot. Relevant, quoi.” (DE STANDAARD)
"Saint Omer is een zeer schrander opgebouwd en steeds dieper onder het vel kruipend drama over de afschuwelijke gevolgen van emotionele verwaarlozing, verschroeiende eenzaamheid en onderhuids racisme.” (HUMO)
Saint Omer: Beklijvend rechtbankdrama geeft ongeziene kijk op het leven als migrant.” (VERTIGO)