Samsara filmvertoning + meditatieworkshop Fomofilm van Mooov

UPDATE
De meditatieworkshop is volzet, wel zijn er nog kaartjes te koop voor de filmvertoning.

MEDITATIE
Voorafgaand aan de filmvertoning organiseert Ehipassiko Boeddhistisch Centrum een meditatieworkshop. Hierin wordt kort ingeleid wat meditatie precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is binnen de boeddhistische traditie. Daarop volgt een meditatiesessie met de basistechniek, een training van de geest waarbij gericht aandacht wordt gegeven aan wat zich hier en nu voordoet.

PRAKTISCH
De meditatieworkshop duurt 45 minuten en start om 18:15. Voorkennis is niet verreist. Matjes en kussens zijn niet nodig, want in deze sessie zit je gewoon op een stoel. Tussen de meditatie en de film in kan je in De Roma uitzonderlijk iets (kleins) eten, we voorzien een eetstandje in de foyer. De filmvertoning start om 20:00.

Samsara ging vorig jaar in première op Film Fest Gent en was er de ‘talk of the town’. Tussen twee documentaire-achtige portretten van het dagelijks leven in Laos en Zanzibar, doet regisseur Lois Patiño iets wonderlijks: hij vraagt het publiek een kwartier lang hun ogen te sluiten en zijn film zo op een andere manier te ervaren.

 

In Laos leest een jonge monnik elke dag een stuk uit het Dodenboek voor aan een stervende vrouw. De tekst moet haar helpen om de weg te vinden naar het hiernamaals. Het betoverende Samsara verbeeldt op ongezien zintuiglijke wijze het boeddhistische concept van geboorte, leven, dood en wedergeboorte. Wiegend tussen droom en werkelijkheid, documentaire en fictie, landen en lichamen, bezorgt deze meditatieve film de kijker een ongeziene ervaring. ‘Dromen vertellen ons zo’n mooie verhalen’, getuigt het personage van de oude vrouw.

REGISSEUR: LOIS PATIÑO; GENRE: FICTIE; MET: AMID KEOMANY, SIMONE MILAVANH, MARIAM VUAA MTEGO; 2023; SPANJE; 1U53; LAOTIAANS, SWAHILI GESPR. NED. FR. ONDERTIT.

PRIJZEN

Deze film werd bekroond met de Speciale Juryprijs in de sectie Encounters op het Filmfestival van Berlijn.

PERS

“Bij deze betoverende film wordt de bioscoop een meditatieruimte: een unieke belevenis.” (VOLKSKRANT)
“Een spirituele reis naar de bewustzijnverruimende kwaliteiten van film. Ook film is vaak een droom genoemd, of een meditatie, en zelfs een trip. Deze film brengt dat allemaal samen. Het is een ervaring aan beide kanten van het bewustzijn.” (NRC)
“Een pure beleving voor het zicht en gehoor van de kijker.” (CINEMAGAZINE)

Fomofilms zijn bijzondere films, met veel zorg gekozen, één keer te zien. Elk jaar worden overal ter wereld heel wat straffe films gemaakt. Veel van deze films geraken niet tot in onze bioscoopzalen. Fomofilm, een project van Mooov, trekt naar verre oorden en gaat op zoek naar de meest unieke verhalen. De Roma stapt mee in het project en vertoont iedere maand een Fomofilm.