Sound of Metal

Ruben leeft voor muziek. Samen met zijn vriendin Lou heeft hij een redelijk succesvolle metalband en in hun camper rijden ze van optreden naar optreden. Ze zijn intussen vier jaar een stel, net zo lang als hij van de heroïne af is. Maar dan gebeurt het ondenkbare: van het ene moment op het andere hoort hij nog slechts verre flarden, en dan nagenoeg niets meer. Er blijft enkel nog een immense dofheid en een akelige pieptoon over.

Het verdict is bikkelhard. Zijn gehoor zal niet meer terugkomen. Alles wat voor Ruben van belang is, komt hiermee op de helling te staan: zijn passie, zijn job en zijn identiteit. Uit angst dat hij hervalt in overmatig heroïnegebruik, zorgt zijn vriendin Lou ervoor dat Ruben terechtkomt in een afgesloten gemeenschap voor dove mensen, waar hij leert omgaan met zijn verlies.

REGIE: DARIUS MARDER; FICTIEFILM; MET: RIZ AHMED, OLIVIA COOKE, PAUL RACI; 2020; VS; 2U; ENGELS, GEBARENTAAL, FRANS GESPR. NED. FR. ONDERTIT.

PRIJZEN

De nominatie voor Beste Geluid wist Sound of Metal te verzilveren op de Oscar uitreiking van de Academy Awards in 2021. De film mocht ook een Bafta Award mee naar huis nemen voor Beste Geluid en Beste Montage. Riz Ahmed won de Eerste Prijs op de Gotham Awards voor Beste Acteur. Ze vielen tot drie maal in de prijzen op de Film Independant Spirit Awards voor Beste Hoofrolspeler, Beste Mannelijke Bijrol en Beste Debuutfilm. Op het Santa Barbara International Film Festival wonnen ze de Prijs voor Beste Geluid en Beste Acteur. Ze wonnen de Golden Eye voor Beste Buitenlandse Speelfilm op het Zurich Film Festival.

PERS

“Met Sound of metal levert filmmaker Darius Marder een oorverdovend debuut af, voorbestemd om op te duiken in de eindejaarslijstjes.” (DE STANDAARD)

“Het snijdt door merg en been. Wat een verdienste van Riz Ahmed, een acteur die steeds de rol boven de roem heeft geplaatst. Hij weet moeiteloos diens radeloosheid over te brengen. Zonder molenwieken of melodrama.” (DE STANDAARD)

“Met een zelfverzekerdheid zeldzaam voor een debuterend regisseur laat Marder ons de beweging van acceptatie zien. Het overtuigende acteerwerk van Riz Ahmed, die Ruben Stone speelt met een gejaagde energie, bevordert ons begrip.” (HET PAROOL)

“Sound of Metal is een (deels Belgische) film om met al je zintuigen, maar vooral met je hart te beleven.” (DE MORGEN)

“Maar evenzeer bewijst Sound of metal het vernuft van Caviar, het ­Belgische productiehuis van Bert Hamelinck, dat eveneens een bureau heeft in LA. Het moet wel of hij heeft een zesde zintuig voor talent. Hamelinck weet keer op keer sterke debutanten te lanceren.” (DE STANDAARD)