Tengo sueños eléctricos

San José, Costa Rica. Er gaat veel mis in het gezin van de 16-jarige Eva: haar ouders zijn gescheiden, haar vader krijgt woedeaanvallen en uit zich in scheldpartijen. De kinderen wonen bij hun moeder, maar Eva heeft haar vader nog steeds nodig. Ondanks zijn geweld kan zij zich meer inleven in de wilde, troosteloze wereld van haar vader dan in die van haar moeder. Ze houdt zich aan hem vast terwijl hij een tweede adolescentie doormaakt.

 

In een wereld waar agressie en woede verstrengeld zijn met de verwarring van een ontluikende vrouwelijke seksualiteit, legt Tengo sueños eléctricos, met rijke beelden en een rauwe gevoeligheid, de dunne lijn tussen liefde en haat vast.

 

REGIE: VALENTINA MAUREL; GENRE: FICTIEFILM; MET: DANIELA MARÍN NAVARRO, REINALDO AMIEN GUTIÉRREZ, VIVIAN RODRÍGUEZ BARQUERO; 2022; COSTA RICA, BELGIË, FRANKRIJK; 1U44; SPAANS GESPR. NED. FR. ONDERTIT.

 

PRIJZEN

Op het Locarno International Film Festival gingen ze naar huis met de prijs voor Beste Actrice, Beste Acteur en Beste Regisseur. De Film mocht de Horizon Award ontvangen op het San Sebastián International Film Festival. Ze kregen een Eervolle Vermelding op Film Fest Gent. Ze werden bekroond met de Golden Alexander en de prijs voor Beste Acteur in de Internationale Competitie op het Thessaloniki Film Festival. Op het International Film Festival of India kregen ze de Golden Peacock voor Beste Film en de Silver Peacock voor Beste Actrice.

De film werd bekroond met de Grand Prix op het Luxembourg City Film Festival.

 

PERS

"Jaagt een stroomstoot door je hart." (DE MORGEN)

 

“In het oog van de storm, daar wervelt het aangrijpende regiedebuut van de Costa Ricaanse, in België gevestigde cineast Valentina Maurel.” (DE VOLKSKRANT)

 

“De titel van de film verwijst naar een gedicht dat regisseuse Maurels eigen vader geschreven heeft… De verzen vatten de knetterende relatie tussen vader en dochter samen, uitstekend vertolkt door Reinaldo Amien en Daniela Marin Navarro. Hun vlammende blikken zetten meermaals het scherm in lichterlaaie. Costa Rica mag dan geen grote filmindustrie hebben, Tengo sueños eléctricos bewijst dat er wel degelijk veel talent aanwezig is.” (DE STANDAARD)