The reason I jump

In 2007 schreef de destijds 13-jarige Naoki Higashida uit Japan de bestseller The Reason I Jump waarmee hij een inkijkje gaf in zijn belevingswereld als niet-sprekend kind met autisme. Met de gelijknamige documentaire gebruikt de bekroonde filmmaker Jerry Rothwell de kracht van cinema om deze intense zintuiglijke werelden te verbeelden. Het leverde intieme portretten op van vijf opmerkelijke niet-sprekende autistische jongeren uit diverse werelddelen. Jonge mensen die de werkelijkheid op uiteen lopende manieren ervaren en geleerd hebben om zich toch te kunnen uiten, met hulp van vrienden en familie.

Deze documentaire wordt ingeleid door Senzo vzw.
Senzo is een vrijwilligersinitiatief gericht op het ondersteunen van personen met een beperking en hun families met een migratieachtergrond. Met een autismewerking, een Noord-Zuid werking met Marokko, een project voor blinden, een wekelijkse inloopwerking en een administratief spreekuur biedt Senzo vzw kansen tot ontmoeting, ondersteuning, vorming en sensibilisering. Verder ondersteunt Senzo vzw ook hulpverleners in het werkveld door de opgebouwde expertise rond het thema beperking en migratie ter beschikking te stellen.

REGIE: JERRY ROTHWELL; GENRE: DOCUMENTAIRE: MET: JIM FUJIWARA, DAVID MITCHELL, JORDAN O’DONEGAN; 2020; VS, VK; 1U22; ENGELS GESPR. NED. ONDERTIT.

PRIJZEN

De documentaire won de British Independant Film Award voor Beste Documentaire. In diezelfde categorie werden ze ook op het Denver International Film Festival bekroond. Ze gingen naar huis met de Publieksprijs op het Sundance Film Festival. Op het Valladolid International Film Festival wonnen ze de prijs voor Beste Documentaire en in Vancouver gingen ze aan de haal met de Impact Award.

PERS

“Niettemin doet het didactische – maar geenszins belerende – The Reason I Jump wat broodnodig is: aan de hand van treffende beelden en beklijvende verhalen het beeld wegnemen dat mensen met autisme emotieloos en fantasieloos zouden zijn. Die vooroordelen worden voor eens en altijd naar het land der fabelen verwezen.” (DE FILMKRANT)