Un petit frère

Hoe is het om in een nieuw land aan te komen? Die ervaring onderzoekt de Franse regisseur Léonor Serraille in haar aangrijpende coming-of-age film Un petit frère.

De film overspant verschillende decennia en vertelt vanuit drie perspectieven het verhaal van een alleenstaande moeder en haar twee zonen die eind jaren 1980 Ivoorkust voor Parijs verruilen. Deze afzonderlijke delen belichten eerst de blik van moeder Rose, daarna die van zoon Jean en uiteindelijk die van Ernest - de 'petit frère' uit de titel.

Léonor Seraille bouwt Un petit frère op als een meditatieve film die aanstekelijk optimistisch én hartverscheurend is, met prachtige fotografie van de Franse cinematograaf Hélène Louvart (The Lost Daughter).

REGIE: LEONOR SERAILLE; GENRE: FICTIE; MET: STEPHANE BAK, AHMED SYLLA, ANNABELLE LENGRONNE; 2022; FRANKRIJK; 1U56; FRANS GESPR. NED. ONDERTIT.

PRIJZEN

Annabelle Lengronne won de prijs voor Beste Actrice op het Stockholm Film Festival én op Les Arcs European Film Festival. Daar wonnen ze ook de prijs voor Beste Cinematografie.

PERS

“Zet de Franse regisseur Léonor Serraille maar op de lijst aanstormende talenten. Haar film Un petit frère is een familiekroniek met de grote adem van een serie en de flair van een roman.” (BRUZZ.BE)

Un petit frère overtuigt vooral door Serrailles laconieke filmstijl en dankzij de spelers, voorop Annabelle Lengronne als Rose en Stéphane Bak die Jean als tiener vertolkt.” (DE MORGEN)

“Deze ont­roerende familiekroniek toont de pijn van niet-ingeloste verwachtingen.” (HET NIEUWSBLAD)