Vortex

Gaspar Noé vertelt met Vortex een coming-of-old-ageverhaal van een naamloos ouder koppel. Zij, een gepensioneerde psychiater, is dementerend en wordt verzorgd door haar man die een boek schrijft over dromen en films. De man kan zich beter verplaatsen dan zijn echtgenote. Zij ziet eruit alsof ze al jaren niet meer buiten is geweest en schuifelt door de kamers zonder enig idee wat er aan de hand is. Eigenlijk zou ze in een instelling voor begeleid wonen moeten zijn, maar de man schuift het idee egoïstisch terzijde. Hij heeft dan weer de intentie om te werken, om iets gedaan te krijgen, maar vaker klaagt hij of zoekt hij iets.

De film werd bijna geheel in 'split screen' gemaakt (waarbij het scherm in tweeën gedeeld is - handig voor parallelle verhaallijnen of twee interpretaties van hetzelfde moment). Ook hier geeft de filmmaker aan hoe zeer de twee mensen onder hetzelfde dak toch een andere realiteit beleven.

REGIE: GASPAR NOÉ; GENRE: FICTIE; MET: DARIO ARGENTO, FRANÇOISE LEBRUN, ALEX LUTZ; 2022; FRANKRIJK, BELGIË; 2U20; FRANS, ENGELS GESPR. NED. ONDERTIT.

PRIJZEN

Het enfant terrible Gaspar Noé won op het Film Fest Gent 2021 de Grand Prix voor Beste Film. Ze kregen de Publieksprijs voor Beste Film op het Festival du nouveau cinéma in Montréal. In Hamburg werd de film bekroond met de Critics Award. Op het Istanbul International Film Festival won Vortex de Golden Tulip.

PERS

“Noé's zwaarste film, maar ook zijn meest mature, melancholische, meelevende en misschien wel beste en meest memorabele.” (KNACK FOCUS)

Vortex is een film die droef stemt, maar het is ook een film die – en dit is het opbeurende nieuws – zin geeft om samen met je geliefde een fles witte wijn te ontkurken en op het leven te klinken. Laten we ervan genieten, liefste, nu we nog in hetzelfde beeldkader zitten.” (HUMO)