El Castigo Fomofilm van Mooov

Fomofilms zijn bijzondere films, met veel zorg gekozen, één keer te zien. Elk jaar worden overal ter wereld heel wat straffe films gemaakt. Veel van deze films geraken niet tot in onze bioscoopzalen. Fomofilm, een project van Mooov, trekt naar verre oorden en gaat op zoek naar de meest unieke verhalen. De Roma stapt mee in het project en vertoont vanaf december 2023 iedere maand een Fomofilm.

Wanneer Ana en Mateo door een bos rijden, is de spanning voelbaar. Ana wil doorrijden, maar haar man staat erop om te keren. Gaandeweg wordt duidelijk dat ze even voordien hun zevenjarige zoon als straf even langs de kant van de weg achterlieten om hem een lesje te leren, nadat hij zich flink misdragen had.

 

Wanneer ze terugkeren naar die plek vinden ze alleen nog zijn pet: hun zoon is verdwenen. Beiden geven elkaar de schuld van zijn verdwijning en steeds meer komen ongemakkelijke waarheden aan het licht terwijl het koppel zich afvraagt of ze als ouders hebben gefaald.

 

REGIE: MATÍAS BIZE; GENRE: FICTIEFILM; MET: ANTONIA ZEGERS, NÉSTOR CANTILLANA, YAIR JUR; 2022; ARGENTINIË, CHILI; 1U25; SPAANS GESPR. NED. FR. ONDERTIT.

 

PRIJZEN

Het Malaga Spanish Film Festival bekroonde hen met de prijs voor Beste Film en Beste Regisseur. Op het Tallinn Black Nights Film Festival won actrice Antonia Zegers de prijs voor Beste Actrice. Op het Beijing International Film Festival mochten ze de prijs voor Beste Film en Beste Actrice  (Antonia Zegers) in ontvangst nemen. En tenslotte won Antonia Zegers ook op het Festival de Cine de Lima PUCP.

 

PERS

El castigo is een bijzonder effectief portret van een huwelijk dat vastzit in drijfzand …  Antonia Zegers levert sterk spel en laat steeds meer onmacht door Ana’s pantser breken.” (DE VOLKSKRANT)

 

El castigo is volledig in één shot gedraaid … Mokerslagen zijn over het algemeen niet traag, maar wel in het geval van dit Chileense drama. Vijfenzeventig minuten duurt het voordat El castigo de klap uitdeelt en dan lig je als kijker ook echt op de grond.” (FILMKRANT.NL)