For Sama Film met inleidend gesprek

Journalist Waad al-Kateab schetst met haar documentaire For Sama een ontroerend en empathisch portret van het dagelijkse leven in Syrië, en draagt haar werk op aan haar babydochter Sama, die al dat geweld al van kleins af aan gewoon is. 

De jonge journaliste Waad Al-Kateab wordt verliefd op een arts midden in de Syrische burgeroorlog. Vijf jaar lang legt ze hun leven vast op camera. Het alledaagse bestaan wordt afgewisseld met de gruwelen van het allesverwoestende conflict. Haar man Hamza werkt in een door hem opgezet en geïmproviseerd ziekenhuis. Daar wordt de tol die de oorlog op Syrische burgers heeft, op pijnlijke wijze zichtbaar. Het gevaar komt ook steeds dichterbij, want zelfs het ziekenhuis wordt het doelwit van een nieuw bombardement. De twijfel slaat toe: vluchten om hun eigen veiligheid te waarborgen, of bij hun vrienden blijven en niet toegeven aan de horror die de strijdmachten veroorzaken?

Deze documentaire is een broodnodige injectie empathie die lang zal blijven nazinderen. Hoewel wat je te zien krijgt je tot op het bot zal raken, is dit in de eerste plaats een film over hoop en liefde: Waad trouwt met haar man en ze krijgen een prachtige baby. Deze film is voor haar, voor Sama. Een radicaal empathische film, waarin de liefde het haalt op de allesvernietigende kracht van oorlog.
 

Voor de film is er een korte inleiding door Artino, een Syrische oorlogsjournalist en mensenrechtenactivist.

Artino (Mohammed Abdullah), geboren en getogen in Damascus, Syrië, sloot zich aan bij de opstand van 2011 en documenteerde de Syrische revolutie meer dan twee jaar lang als oorlogsfotograaf bij het nieuwe bureau van Reuters. Na vier jaar bij “The Syria Campaign” waar Artino de belangen van de mensenrechtenbewegingen ondersteunde, en na anderhalf jaar als communicatie- en outreachcoördinator bij Mnemonic (Syrische en Jemenitische archiefprojecten), werkt hij nu als freelance consultant.

De inleiding is in het Engels.

REGIE: WAAD AL-KATEAB, EDWARD WATTS; GENRE: DOCUMENTAIRE; MET: WAAD AL-KATEAB, HAMZA AL-KHATEAB, SAMA AL-KHATEAB; 2019; GROOT-BRITANNIË; 1U36; ARABISCH, ENGELS GESPR. NL ONDERTIT.

PRIJZEN

For Sama won duizelingwekkend veel prijzen, zo goed als allemaal in de categorie Beste Documentaire. Een bescheiden opsomming van Festivals: Europese Filmprijs, de Bafta Award, de International Emmy Award, ook prijzen op het Ajyal Youts Film Festival, Aljazeera International Documentary Film Festival, Amsterdam International Documentary Film Festival, Arabisches Film Festival en Bergen International Film Festival.

Bij de British Independant Film Awards wonnen ze in de categorie Beste Regisseur, Beste Onafhankelijke Film, Beste Documentaire, Beste Montage. In Cannes wonnen ze de prestigieuze Golden Eye. Op het Filmfestival in Gent kregen ze de Publieksprijs.

PERS

“Ga niet naar For Sama, je krijgt die ene vraag van de filmmaakster niet meer uit je hoofd: waarom laat de wereld dit gebeuren?” (TROUW)

For Sama is een van de beklijvendste oorlogsverslagen uit de geschiedenis van de onmenselijke mensheid.” (DE STANDAARD)

“Sommige beelden behoren tot de schokkendste die we ooit hebben aanschouwd, maar tegelijk deed dit ooggetuigenverslag uit de hel ons beseffen dat we, zolang er geen chloorgasbommen op onze koppen vallen en onze familieleden niet door het regime worden doodgemarteld, hier nog niet te klagen hebben. Klonk dit belerend? Ga dan kijken naar For Sama – daarna praten we verder.” (HUMO)

“Het is niet makkelijk om te blijven kijken naar For Sama, een documentaire recht uit de belegerde puinhoop die Aleppo heet. Maar je moet, net zoals de maakster ervan niet anders kan. ‘Ik blijf filmen’, zegt ze. ‘Zo hebben de nachtmerries tenminste nog enige waarde.’ De vloer ligt vol bebloede kinderen.” (DE STANDAARD)