Gunda

Dit hartveroverende en onvergetelijke verhaal over Gunda, een varken dat op een idyllische boerderij in Noorwegen twaalf biggen grootbrengt, is een unieke film. De vierjarige Victor Kossakovsky had een tijd lang een biggetje als beste vriend. Het werd de bron voor zijn allereerste filmidee: een film over boerderijdieren, met een varken in de hoofdrol.

In het mooiste zwart-wit gefilmd, met alleen de geluiden van de dieren zelf en hun omgeving, worden Gunda en haar biggen, wat koeien en een eenbenige kip, liefdevol en glorieus in beeld gebracht. Het meeslepende camerawerk geeft de belevenissen en ontdekkingen hun diepte en intensiteit. Extreem vertederend en hartverscheurend tegelijkertijd.

REGIE: VICTOR KOSSAKOVSKY; GENRE: NATUURDOCUMENTAIRE; MET: GUNDA; 2021, NOORWEGEN, VS, VK; 1U33; ZONDER WOORDEN, ZONDER ONDERTITELS

PRIJZEN

De film won op de Amanda Awards in Noorwegen voor Beste Geluidsontwerp en Beste Fotografie. In Dublin gingen ze aan de haal met de Prijs voor Beste Fotografie en op de Russian Guild of Film Critics mochten ze de White Elephant in ontvangst nemen voor Beste Documentaire. Op het Sofia International Film Festival kregen ze een Speciale Vermelding en in Stockholm wonnen ze de Bronze Horse voor Beste Documentaire.

PERS

“Victor Kossakovsky’s natuurdocumentaire Gunda is onbeschrijflijk mooi. De film zit de pasgeboren varkentjes dicht op de nog natte huid terwijl ze piepend en knorrend over elkaar buitelen, zoekend naar Gunda’s tepels. Het zijn scènes van een ongekende intimiteit, alsof je zelf wegzinkt in dat warme stro. En hoe vertederend, zoals de zon langs de oren van de biggetjes strijkt, zoals ze happen naar regen.” (DE VOLKSKRANT)
“Uniek. Na de laatste beelden snapten we waarom Paul Thomas Anderson en Joaquin Phoenix overdonderd waren door dit schitterende pleidooi voor dierenrechten.” (HUMO)