Marianne & Leonard: Words of Love

Marianne & Leonard: Words of Love, de nieuwe film van de gerenommeerde documentairemaker Nick Broomfield, vertelt het zowel romantische, als tragische liefdesverhaal van Leonard Cohen en zijn Noorse muze Marianne Ihlen. 

In 1960 was het idyllische Griekse eiland Hydra een ontmoetingsplek voor vrije geesten. Het was het ideale decor voor de ontluikende liefde tussen Marianne en Leonard. Ze maakten deel uit van een groep buitenlandse kunstenaars, schrijvers en muzikanten die zich daar verzameld hadden in de tijd van de vrije liefde en het open huwelijk. De film volgt hun relatie vanaf de eerste dagen op Hydra tot de tijd waarin Leonard een succesvolle muzikant werd.

REGIE: NICK BROOMFIELD; GENRE: DOCUMENTAIRE; MET: LEONARD CHOHEN, MARIANNE IHLEN, NICK BROOMFIELD; 2019; VS; 1U42; ENGELS GESPR. NL ONDERTIT.

PERS

“Regisseur Broomfield was bevriend met Marianne Ihlen, en heeft wellicht daardoor toegang gekregen tot heel wat beeldmateriaal, meer dan een halve eeuw geleden gefilmd op het prachtige Hydra. Hij slaagt er daardoor in de unieke sfeer van het eiland en zijn toenmalige bewoners te vatten, waardoor dat deel van zijn film een uniek tijdsdocument wordt.” (DE STANDAARD)

“De documentaire Words of Love is zowel een vertederend dubbelportret van zanger Leonard Cohen en zijn grote liefde Marianne als een scherpe ontleding van de schaduwkanten van de sixties en de tragiek van een leven als kunstenaarsmuze.” (NRC)

“Het ontroerendste bewaart Broomfield voor het eind. Toen ze in 2016 leukemie kreeg, schreef Leonard Cohen haar nog een prachtig afscheidsbriefje, dat Broomfield (op Mariannes vraag) voorleest aan haar sterfbed, met een camera erbij. Het is van het hartverscheurendste dat ooit in een bioscoopzaal te zien is geweest.” (DE STANDAARD)