Nezouh Fomofilm van Mooov

Fomofilms zijn bijzondere films, met veel zorg gekozen, één keer te zien. Elk jaar worden overal ter wereld heel wat straffe films gemaakt. Veel van deze films geraken niet tot in onze bioscoopzalen. Fomofilm, een project van Mooov, trekt naar verre oorden en gaat op zoek naar de meest unieke verhalen. De Roma stapt mee in het project en vertoont vanaf december 2023 iedere maand een Fomofilm.

Het leven van de 14-jarige Zeina en haar familie staat op zijn kop nadat een bom een gigantisch gat in het dak van hun gebouw heeft geslagen, waardoor ze aan de buitenwereld worden blootgesteld. Op een dag laat een jongetje dat in de buurt woont een touw door de opening zakken en Zeina ontdekt haar eerste voorproefje van vrijheid.

Terwijl haar vader vastbesloten is om in zijn huis te blijven en geen vluchteling te worden, opent dit nieuwe venster een onvoorstelbare wereld van mogelijkheden voor haar en haar moeder, die nu voor het dilemma staan of ze moeten blijven of vertrekken.

REGIE: SOUDADE KANAAN; FICTIEFILM; MET: HALA ZEIN, KINDA ALLOUSH, SAMER AL MASRI; 2022; SYRIË, VK, FRANKRIJK; 1U40; ARABISCH GESPR. NED. FR. ONDERTIT.

PRIJZEN

Op het Filmfestival van Venetië werd Nezouh bekroond met de Publieksprijs. De film won de Amnesty International Human Rights Award op het Rome MedFilm Festival in de categorie van Beste Film.