Petite Fille

Corona-update: de vertoning van Petite Fille vindt plaats zoals gepland. Er worden maximaal 200 toeschouwers toegelaten. Covid Safe Ticket en mondmasker zijn verplicht.

Mama Karina herinnert zich nog levendig het moment waarop ze ongewild het hart van haar dochter brak. Sasha is vier jaar oud en vertelt haar moeder dat als ze later groot is, ze een meisje wil zijn. Wanneer Karina haar dochter, die geboren werd als jongen, vertelt dat dat niet kan, is ze ontroostbaar. Opgeschrikt door de heftige reactie van haar kind begint Karina haar onderzoek naar genderdysforie.

In deze ontroerende documentaire weet de kleine Sasha heel goed wie ze is, maar worden haar ouders soms moedeloos wanneer ze het aan de rest van de wereld proberen uit te leggen. Filmmaker Sébastien Lifshitz schetst een hartverwarmend portret van een familie verenigd in hun strijd tot hun transgender dochter/zus overal kan zijn wie ze is.

REGIE: SÉBASTIEN LIFSHITZ; GENRE: DOCUMENTAIRE; 2020; FRANKRIJK; 1U30; FRANS GESPR. NED. ONDERTIT.

PRIJZEN

Petite fille won op het Film Fest Gent de Grand Prix voor Beste Film. Lifshitz werd geprezen door de internationale jury met de lovende woorden: ‘De film is oprecht, maar niet sentimenteel en opende ons hart zoals geen enkele andere film dat deed.’

Sébastien Lifshitz won de prijs van de Jury voor Beste Documentaire op het Austin Gay & Lesbian International Film Festival. De film werd bekroond met de Silver Hugo op het Chicago International Film Festival voor Beste Documentaire. Ze wonnen ook de Grand Jury Prize voor Beste Speelfilm in Seattle.

PERS

Petite Fille is niet enkel ijzersterke cinema maar ook een aangrijpende film die je onderdompelt in het (emotionele) leven en de (zelfbewuste) dromen van een jonge transgender. Ongetwijfeld dé niet te missen documentaire van het jaar. Met dank aan corona, de documentaire voltreffer van 2020 én 2021.” (DE WERELD MORGEN)

Petite fille is een delicaat portret. De documentairemaker observeert, hij intervenieert niet.” (DE STANDAARD)