Quo Vadis, Aida?

Juli 1995. Aida werkt als tolk in Srebrenica op de Nederlandse basis van de Verenigde Naties. Het Bosnisch-Servische leger rukt steeds verder op en Aida zoekt - net als 20.000 andere Bosnische moslims - een veilige uitweg voor haar gezin. Aanvankelijk is ze ervan overtuigd dat de VN hen zal beschermen, maar wanneer de chaos steeds groter wordt, blijkt ze daar niet op te kunnen rekenen en probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden.

REGIE: JASMILA ŽBANIĆ; GENRE: FICTIEFILM; MET: JASNA ĐURIČIĆ, BORIS ISAKOVIĆ, JOHAN HELDENBERGH; 2020; BOSNIË, HERZEGOVINA; 1U40; BOSNISCH, ENGELS, NEDERLANDS, SERVISCH GESPR. NED. ONDERTIT.

PRIJZEN

Op het Antalya Golden Orange Film Festival wonnen ze de prijs voor Beste Film. Actrice Edita Malovic ging naar huis met de prijs voor Beste Bijrol op het Austrian Film Award, alsook namen ze daar de prijs voor Beste Fotografie mee. Jasna Djuricic werd bekroond met de prijs voor Beste Actrice op het El Gouna Film Festival. In Fribourg wonnen ze de Publieksprijs en de Jeugd Juryprijs. In Göteborg wonnen ze de Dragon Award in de Internationale Competitie, in Jerusalem kregen ze een Speciale Vermelding. En het blijft prijzen regenen. Op het Les Arcs European Film Festival wonnen ze de Publieksprijs voor Beste Speelfilm en de Crystal Arrow voor regisseur Jasmila Zvanic.

PERS

"Quo vadis, Aida? heeft geen kunstgrepen nodig om de kijker bij de keel te grijpen." (DE MORGEN)
"Een niets ontziende film." (DE STANDAARD)
"Een beschamende brok recente Europese geschiedenis, verpakt in een zielsaangrijpend drama." (HUMO)
"Het werkt. Het clasht. Het schuurt. Het doet pijn." (NRC HANDELSBLAD)
"Het geheel heeft iets van een thriller en aan spanning ontbreekt het Zbanic' Oscargenomineerde oorlogsdrama niet." (FOCUS KNACK)