Until Tomorrow Fomofilm van Mooov

Fomofilms zijn bijzondere films, met veel zorg gekozen, één keer te zien. Elk jaar worden overal ter wereld heel wat straffe films gemaakt. Veel van deze films geraken niet tot in onze bioscoopzalen. Fomofilm, een project van Mooov, trekt naar verre oorden en gaat op zoek naar de meest unieke verhalen. De Roma stapt mee in het project en vertoont vanaf december 2023 iedere maand een Fomofilm.

Fereshteh is een jonge, Iraanse moeder. Op een dag krijgt ze een telefoontje van haar ouders die laten weten dat ze langskomen. Maar wat haar ouders niet weten, is dat hun dochter net een kind heeft gekregen. En dat wil Fereshteh liever zo houden, want het is een buitenechtelijk kind. Onwettig in de ogen van de staat, onacceptabel in de ogen van haar ouders.

Samen met haar vriendin Atefeh gaat ze op zoek naar iemand die bereid is één nachtje op haar baby te passen. Dat is niet zo eenvoudig als het lijkt, want in een samenleving waar iedereen elkaar in de gaten houdt, moet je heel voorzichtig zijn met wie je om hulp vraagt.

REGIE: ALI ASGARI; GENRE: FICTIEFILM; MET: SADAF ASGARI, GHAZAL SHOJAEI, AMIRREZA RANJBARAN; 2024; IRAN; 1U26; PERZISCH GESPR. NED. FR. ONDERTIT.

PRIJZEN

Op het Internationale Film Festival in Bergen won regisseur Ali Asgari de Grand Prize in de Internationale Competitie. Op het Mostra de València-Cinema del Mediterrani wonnen ze de Gouden Palm voor Beste Film en Sadaf Asgari won de prijs voor Beste Actrice. Op het Zurich Film Festival kreeg Until Tomorrow een Speciale Vermelding in de categorie Beste Internationale film. Ze gingen naar huis met vier prijzen op het Rome MedFilm Festival, waaronder die voor Beste Speelfilm en de Publieksprijs.

PERS

Until Tomorrow, een Iraans drama over een ongetrouwde student die haar baby moet verbergen, heeft de allure van een thriller.” (DE VOLKSKRANT)

“Zoals helaas veel te vaak gebeurt bij Iraanse films, wordt de release van Until Tomorrow enigszins overschaduwd door de problemen van de maker. Afgelopen maart was regisseur Ali Asgari nog in Nederland, als een van de hoofdgasten op filmfestival Movies That Matter. In mei reisde hij naar Cannes, waar zijn nieuwe speelfilm Terrestrial Verses in Un Certain Regard goed werd ontvangen. Maar bij thuiskomst in Teheran werd zijn paspoort in beslag genomen en werd hem een reis- en filmverbod opgelegd. Waar de maatschappijkritiek van zijn speelfilmdebuut Disappearance (2017) en van Until Tomorrow schijnbaar nog door de beugel kon, schoot de meer confronterende aanpak van Terrestrial Verses de autoriteiten in het verkeerde keelgat. In elke van de drie films wordt de hoofdrol gespeeld door Sadaf Asgari, een nicht van de filmmaker. Haar oom ontdekte haar en inmiddels is ze in Iran een veelgevraagd actrice. Until Tomorrow, waarin de camera vrijwel elke seconde op haar gericht is, maakt overtuigend duidelijk waarom.” (FILMKRANT)