Tutti Fratelli De Hoop

COVID-19 UPDATE: deze voorstellingen vinden plaats zoals gepland.

Met De Hoop vist Tutti Fratelli uit de diepte van de zee een muzikale vertelling op. Vissersweduwe Knier, die zowel haar man als twee zoons al aan de zee verloren heeft, dwingt haar beide nog levende jongens aan te monsteren voor de visvangst op “de drijvende doodskist”, want dat is het wrakkige schip dat “De Hoop” heet eigenlijk. De mannen varen de scheldemonding tegemoet, gedoemd ten onder te gaan. Het is Belzebub zelf die hen overboord trekt, de draaikolk in. Moeders en vrouwen blijven achter aan wal en vormen het koor van verdriet en verlies, maar ook dat van verzet en de kracht van het overleven. De Hoop - naar Op Hoop van zegen (1900) door Herman Heijermans - blijft 120 jaar na datum tijdloos actueel.

Erik Vlaminck bewerkte de tekst voor de Fratelli's. Na enkele maanden repeteren, ondanks de coronapandemie, kwam hij kijken naar een première zonder publiek, in december 2020 in De Roma. Een reactie: "Voor het eerst in mijn 66-jarige leven schreef ik een toneelstuk met liederteksten. En dan ontstaat er toch wel enige twijfel of het allemaal wel goed genoeg is. Met een klein hartje ging ik kennismaken met wat Tutti Fratelli er van gemaakt had Ik was verdorie tot bleitens toe ontroerd. Die muziek! Die kostuums! Die schaarse, maar o zo zuivere, beweging! Die speelernst en dat speelgenot! Tutti Fratelli fileert feilloos. Andermaal. Met het warme hart en de magistrale regie van Reinhilde Decleir over alles heen. Ik zal straks trots zeggen: ‘Gaat dat zien! Gaat dat zien!'"

Ook Danielle Dierckx, algemeen coördinator De Roma, was bij de generale repetie: "De kachel brandt. Zo voelt het als Tutti Fratelli in huis is. Reinhilde Decleir wakkert de waakvlam aan en de groep vat vuur. En net wanneer het gezellig warm wordt, breekt de voorstelling aan. De Hoop priemt door merg en been. Niet de kracht van het getal maar de kracht van het individu voert de boventoon. In bleke gewaden getuigen de spelers frontaal over verdriet, pijn en woelige waters. Een schaar van beroepsmuzikanten tilt de opvoering naar prachtige hoogten. Bombastisch en dreigend of schril en stil. Ze nemen je bij de arm en kruipen in je hoofd. De muziek steekt, maar troost ook en biedt hoop: aan de spelers als de miserie weegt, aan het publiek als het dreigt haar empathische trossen te lossen."

Credits

TEKST Herman Heijermans
BEWERKING Erik Vlaminck
REGIE Reinhilde Decleir
COMPONIST & MUZIKALE LEIDING Florejan Verschueren
STEMCOACHING Steve Dugardin
MUZIKANTEN Florejan Verschueren, Sam Vloemans, Kobe Proesmans, Tobe Wouters, Stefaan Blancke
KOSTUUMONTWERP -EN UITVOERING Hannah Chebaro, Joke Vandekasteele
AFFICHEBEELD Bert Lezy
LICHTONTWERP Mark Van Denesse
LICHTUITVOERING Geert Custers
GELUID Gijsbrecht Moeyersons
FOTOGRAAF Cuauhtémoc Garmendia

SPELERS Ann De Pooter, Anna Schoonbroodt, Brenda Schoonbroodt, Chantal Boels, Christine De Clerck, Dirk Rypens, Hilde Boogaerts, Hilde Huygens, Katty Van Beeck, Lindsey van Roy, Marc Moens, Marijke Baum, Peggy Beaujean, Petra Van Hoye, Riccardo Federico, Sainbayar Khishigbayar, Steven Laenen, Kristel Meyskens

Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale overheid met de hulp van Gallop Tax Shelter. In coproductie met Het Laatste Bedrijf.

Deze voorstelling werd n.a.v. de coronamaatregelen tevens in de vorm van een luister-CD gegoten. Voor meer informatie: www.tuttifratelli.be.

NOOT: de voorstellingen van vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 juni 2021 werden respectievelijk verplaatst naar vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 december 2021. Tickets blijven geldig voor de nieuwe data.